Hoe zorg je voor psychologische veiligheid op het werk?
3 praktische tips om psychologische veiligheid op jouw werkplek te bevorderen!
3 praktische tips om psychologische veiligheid op jouw werkplek te bevorderen!
In 2015 publiceerde Google een onderzoek waaruit bleek dat het succes van een team niet alleen afhankelijk is van de individuele prestaties van de teamleden, maar vooral van de manier waarop ze samenwerken. Het belangrijkste kenmerk van een effectief team bleek psychologische veiligheid te zijn. Dit houdt in dat teamleden zich veilig en comfortabel voelen om zichzelf te uiten en risico's te nemen zonder het gevoel te hebben dat dit negatieve consequenties zal hebben. Het is dus van groot belang dat bedrijven en organisaties zorgen voor een cultuur waarin psychologische veiligheid wordt gestimuleerd. Maar hoe doe je dat? In deze blogpost delen we drie praktische tips om psychologische veiligheid op jouw werkplek te bevorderen.
Als leidinggevende heb je een belangrijke rol in het creëren van een cultuur van psychologische veiligheid. Het is daarom belangrijk dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Dit betekent dat je open en transparant communiceert, fouten erkent en bereid bent om feedback te ontvangen. Laat zien dat het niet erg is om fouten te maken, zolang er maar van wordt geleerd en dat iedereen zich vrij voelt om zijn of haar mening te uiten.
Een ander belangrijk aspect van psychologische veiligheid is dat teamleden naar elkaar luisteren en elkaar serieus nemen. Moedig daarom actief luisteren aan. Dit betekent dat je niet alleen naar de woorden van de ander luistert, maar ook naar de emoties en intenties die erachter schuilgaan. Vraag door als je iets niet begrijpt en neem de tijd om de ander echt te begrijpen. Op deze manier voelen teamleden zich gehoord en gerespecteerd, wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid.
Tot slot is het belangrijk om een veilige omgeving te creëren waarin teamleden zich op hun gemak voelen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, bijvoorbeeld door een open en lichte werkruimte te creëren, waarin teamleden elkaar gemakkelijk kunnen vinden en aanspreken. Daarnaast kan het ook helpen om regelmatig sociale activiteiten te organiseren, zoals een borrel of teambuilding activiteiten, waarin teamleden elkaar op een informele manier beter leren kennen.
Psychologische veiligheid is een belangrijk aspect van effectieve teamwork. Het zorgt ervoor dat teamleden zich veilig en comfortabel voelen om zichzelf te uiten en risico's te nemen zonder het gevoel te hebben dat dit negatieve consequenties zal hebben. In deze blogpost hebben we drie praktische tips gedeeld om psychologische veiligheid op jouw werkplek te bevorderen: geef het goede voorbeeld, moedig actief luisteren aan en creëer een veilige omgeving. Door deze tips toe te passen, kun je als leidinggevende een omgeving creëren waarin mensen zich veilig en gewaardeerd voelen om hun ideeën te delen en openlijk te communiceren. Je zult zien dat de kwaliteit van het werk en de teamprestaties aanzienlijk zullen verbeteren.
Plan een gesprek met een FindingPurpose-adviseur om te zien hoe we je kunnen helpen om jouw bedrijf wendbaar en waardengedreven te maken.
MAAK EEN AFSPRAAKPlan een gesprek met een FindingPurpose-adviseur om te zien hoe we je kunnen helpen om jouw bedrijf wendbaar en waardengedreven te maken.
MAAK EEN AFSPRAAK